środa, 29 kwietnia 2015

Spaghetti Carbonara

Cześć kochani! Dzisiaj chciałabym wam powiedzieć jak Ja robię Spaghetti Carbonara. Ostatnio strasznie je polubiłam bo nie wymaga dużo czas, i nie trzeba mieć wiele by je zrobić.
Więc zapraszam!


Składniki:
20 dag boczku wędzonego,
makaron,
jajko
pieprz, sól,
parmezan,
masło,


Przygotowanie;

Makaron gotujemy al dente, tutaj mała pomoc- jeśli chcecie by woda zagotowała się szybciej posólcie ją dopiero gdy zacznie wrzeć.

w międzyczasie gdy woda nam się gotuje, kroimy boczek w kostkę, następnie na patelni roztapiamy łyżkę masła dodajemy boczek i smażymy.



Gdy już będzie dobry dodajemy na patelnię łyżkę wody z gotowania makaronu tak aby wszystko się nam ładnie odkleiło od patelni i powstał nam sos, trzeba jednak pamiętać aby nie było go za dużo. 


następnie dodajemy na patelnię makaron i wszystko razem mieszamy. (makaronu nie przelewamy zimną wodą)


 Na samym końcu zawartość patelni dodajemy do wcześniej przygotowanego jajka  (żółtko mieszamy z solą i pieprzem, musimy uważać na sól żeby nie przesolić bo boczek sam w sobie jest słony. Możemy dodać też starty parmezan, Ja tutaj nie miałam). I wszystko razem mieszamy.


 Tak przygotowany makaron wykładamy na talerz i gotowe.


 SMACZNEGO! 

1 komentarz:

  1. Również uwielbiam to danie! Spróbuję zrobić według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń